Wybór odpowiedniego drewna kominkowego ma wpływ na wydajność pozyskiwania ciepła oraz stan instalacji. Warto zastanowić się, jakie parametry są istotne przy zakupie, czy lepsze będą gatunki liściaste, czy iglaste oraz jak oszacować potrzebną ilość opału. Które drewno więc wybrać? Na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu?
Jakie jest najlepsze drewno do kominka?
Najlepsze drewno kominkowe to drewno drzew liściastych, ponieważ zapewnia dużo ciepła, spala się równomiernie i nie generuje dużej ilości dymu. Z kolei drewno iglaste, które jest bogate w żywicę, strzela podczas palenia, więc jest niebezpieczne przy otwartych kominkach i powoduje powstawanie trudnych do usunięcia plam. Ponadto przyczynia się do powstawania smolistego osadu i sadzy, które osiadają w przewodzie kominowym.
Twarde drewno liściaste, takie jak grab, dąb, buk i jesion, wyróżnia się wysoką kalorycznością. Oznacza to dużą ilość produkowanej energii cieplnej. Grab ma najwyższą wartość opałową, pali się powoli i długo się żarzy. Dąb jest ceniony za przyjemny zapach, ale wymaga długiego suszenia. Jesion jest wydajny, ale twardy, a to z kolei utrudnia jego rąbanie na kawałki. Buk jest popularny ze względu na niską zawartość kory oraz równomierne i długie spalanie. Wysokokaloryczne drewno oznacza rzadsze dokładanie do ognia i mniejszą potrzebę magazynowania dużych ilości opału.
Miękkie drewno liściaste jest mniej wydajne. Topola ma niską wartość opałową i generuje niewiele ciepła. Brzoza, chociaż ma średnią wydajność, jest chętnie używana do kominków, ponieważ pali się równomiernie i łatwo, nawet jeśli jest krótko sezonowana. Na dodatek nie iskrzy i zawiera mało substancji smolistych. Inne gatunki drewna do palenia w kominku to olcha, drzewa owocowe, lipa i akacja.
Jak długo sezonować drewno kominkowe?
W kominku najlepiej palić dobrze wysuszonym, czyli sezonowanym drewnem opałowym. Świeżo ścięte drzewo zawiera od 50% do 70% wody, w zależności od gatunku i pory roku (zimą ma mniej wilgoci). Takie drewno nie nadaje się do palenia, ponieważ daje mało ciepła i tworzy dużo dymu, który osadza się w przewodach kominowych, skracając ich żywotność. Aby drewno osiągnęło najwyższą wartość opałową, należy je sezonować od roku do dwóch lat, aż wilgotność spadnie do 15-20%.
Sezonowanie to proces naturalnego schnięcia drewna, który redukuje jego wilgotność. W tym celu drewno na opał najlepiej porąbać na mniejsze kawałki drewna, co przyspieszy jego schnięcie. Na dodatek należy je przechowywać pod zadaszeniem w miejscu z dobrą cyrkulacją powietrza. Czas potrzebny na sezonowanie drewna z drzew liściastych zależy od jego gatunku oraz warunków, w jakich jest suszone. Dla przykładu:
- lipa, olcha i brzoza – 1,5 roku,
- drewno z drzew iglastych i topole – 1 rok,
- drzewa owocowe, buk, grab, jesion – 2 lata,
- dąb – 2,5 roku.
Należy więc pamiętać, że najlepsze do kominka jest wyłącznie suche sezonowane drewno jako materiał opałowy, ponieważ będzie miało najmniejszą zawartość wody, da większą ilość ciepła i nie będzie dymić w trakcie spalania, co mogłoby zaszkodzić na komin.
Gdzie można kupić drewno do palenia w kominku?
Dobre drewno kominkowe można nabyć w wielu miejscach, np. w Lasach Państwowych, tartakach, składach opału, gminach oraz u prywatnych sprzedawców, a także w sklepach budowlanych i supermarketach. Należy jednak ostrożnie podchodzi do zakupu drewna do kominka z nieznanych źródeł. Może ono być mokre lub mniej kaloryczne, niż zakłada sprzedawca.
Drewno do kominka najlepiej kupić w Lasach Państwowych, tartakach, składach opałowych, od gminy lub prywatnego sprzedawcy. W zależności od miejsca zakupu, drewno będzie na innym etapie przygotowania i w różnych cenach. Kupując drewno od prywatnego właściciela lasu, można otrzymać sezonowane i pocięte drewno kominkowe, choć nie zawsze jest to zagwarantowane. W tartakach i składach opałowych drewno jest zazwyczaj wysuszone i pocięte na szczapy, gotowe do palenia. Urzędy gmin i Lasy Państwowe oferują drewno niesezonowane, które wymaga przygotowania, ale jego cena jest znacznie niższa, co dla wielu osób może być bardziej opłacalne.
Wiadomo już jakie drewno do kominka wybrać. Należy jednak zawsze pamiętać o tym, aby dobrze przygotować drewno. Dzięki temu będzie się miało pewność wybrane i odpowiednio przesezonowane drewno jest najlepsze do kominka. Alternatywą dla niego może być pellet, ale trzeba wiedzieć, że nie będzie on się nadawać do wszystkich piecyków. Na dodatek ceny pelletu są znacznie wyższe w porównaniu za tonę opału.